Min packning

Jag vill inte riktigt kalla mig gramjägare, men samtidigt sitter jag där med excel-arket och köksvågen.. varför?

I slutändan handlar det främst om att få en trevligare upplevelse på sin vandring, jag vill givetvis inte tumma på säkerheten, men börjar man kolla på allt man brukar släpa med sig så kan man snart trolla bort några kilon genom att byta ut en del och antagligen lämna en och annan pryl hemma och på så sätt bespara sig onödigt slit, jag är inte ute i naturen för att jag vill bära på så mycket som möjligt.

Ett bra ställe att börja på är dom 3 stora som Jörgen på fjäderlätt skriver om. Kort handlar det om att få ned Bära, sova och boende -prylarna till totalt 3kg / person.

Den generella strategin är att ha ett antal färgkodade vattentäta (med rullstängning) packsäckar och sortera in utrustningen i dessa för att snabbt hitta rätt och slippa behöva ha allt i en enda röra. På detta sätt slipper jag dessutom bekymra mig om att ha regnskydd för ryggsäcken.

Osprey Exos 48

Själva ryggsäcken är en Osprey Exos 48, väger tom in på ca 1150g rymmer ca 50L, har ett ordentligt bärsystem för upp till max ca 14kg som dessutom är väldigt välventilerat!

Säcken packar jag så att saker man kan behöva under dagens vandring ligger långt upp / lättillgängligt och lägerprylar hamnar längre ned. 

För bästa bärkomfort är det lämpligt att ha tunga prylar så nära ryggen som möjligt.

Längst ned i säcken har jag "sov-packningen", extra viktigt att denna garanterat håller sig torr även om man skulle råka plumsa i någonstans. Den innehåller en dunsäck, sovsäcks-överdrag, t-shirt (ull) och vid behov varm mössa och strumpor.

Därefter åker myggnätet till tarpen och påsen med kläder ned. Klädpåsen innehåller en extra uppsättning underkläder och lite varmare kläder för kvällen/morgonen.

Middagsdags med inslag av ösregn..

Ovanpå detta så börjar det bli dags för grejer man vill komma åt lite lättare under dagen. Kökspåse (kök, bränsle, kåsor och bestick), maten i en egen packpåse och tarpen (tillhör egentligen läger-delen men är smidig på matrasten när det ösregnar).

 

Längst upp i säcken hamnar mitt 2l vätskesystem så att jag kan fylla på snabbt vid behov.

I topplockets fickor har jag en prylpåse med eld-don, lampa, första förband mm och necessären med bla nagelsax och skavsårstape. Toapapper och min morakniv hamnar också här.

Regnkläderna trycker jag ned "bredvid" packpåsarna i säcken så är dom lättillgängliga och får då fylla ut dom tomrum som blir naturligt efter man packat resten.

Utanpå säcken förvarar jag liggunderlaget och lägerskorna, det finns även fästen och fickor för lite annat smått och gott om det skulle behöva vara mer tillgängligt (myggmedel t.ex) .

Packpåsar!

Nu till listan! anpassad för sommarvandring under trädgränsen och kommer säkert ändras efter varje tur när man insett att man saknar något, eller kanske inte alls behövde den där andra prylen :)

Go tur!

/Joël